Förändringar i e-post

E-posten, för de som använder @mariehem.net hos f.d. Riksnet, har slutat fungera från och med den 17 mars ungefär. Det var väntat att det skulle ske förr eller senare då Riksnet är nedlagt som företag och föreningen nu har bytt till Bahnhof.

Det finns ett tjugotal medlemmar som fortfarande använder @mariehem.net som e-post och för er innebär detta nu ett tillfälligt avbrott i e-posten. Vi har arbetat på att återskapa era e-postadresser hos vårt nya webbhotell men vi kan inte återskapa gamla meddelanden som låg hos Riksnet för det har vi inte tillgång till, vilket vi också varnat för tidigare.

Nya inställningar

I och med att vi nu tar över hanteringen av e-post så innebär det också nya inställningar för att hämta och skicka e-post. Ni behöver även ett nytt lösenord. För er som kontaktat oss och angivit en alternativ e-post som vi kan nå er har vi mejlat ut nytt lösenord. För er andra som hört av er har vi skrivit ut uppgifterna och lagt i er brevlåda.

Kontaktuppgifter till styrelsen finns på styrelsesidan, om ni behöver nå oss om detta.

Webbmejl

För er som brukade gå till webmail.riksnet.se för att läsa e-posten i en webbläsare så kommer det att se annorlunda ut nu. Den nya webbmejlen finns på https://mail.mariehem.net/webmail

När ni loggar in på webbmejlen kommer ni till en startsida med inställningar mm. Klicka på den stora rutan uppe till vänster där det står Roundcube för att komma vidare. Om ni kryssar för rutan ”Open my inbox when I log in” slipper ni detta mellansteg nästa gång.

Inställningar för e-postprogram

Om ni använder ett e-postprogram i er dator, surfplatta eller telefon så har det tidigare stått umea1.riksnet.se som servernamn och detta ska nu bytas ut till mail.mariehem.net. Istället för att byta ut är det oftare bättre att lägga till ett nytt konto, så att den gamla mejlen bevaras.

Användarnamn: din e-postadress (t.ex. namn@mariehem.net)
Lösenord: ditt nya lösenord
Inkommande mejlserver (IMAP): mail.mariehem.net
Utgående mejlserver (SMTP): mail.mariehem.net

Autentisering krävs, det betyder att användarnamnet (e-postadressen) och lösenordet måste anges för både inkommande och utgående server.

Såhär ser det ut när man lägger till ett nytt e-postkonto i en iPhone. Notera att uppgifterna behöver fyllas in både för inkommande och utgående e-post.

Byta lösenordet ni får av oss

Vill ni byta ut ert nya lösenord när ni fått det går det bra genom att klicka på Password & Security när ni loggat in på webbmejlen på https://mail.mariehem.net/webmail

För att byta lösenord klickar man på Password & Security, antingen nere till vänster eller från menyn som fälls ut om man klickar på ens e-postadress uppe till höger.

Vi rekommenderar byte till annan e-posttjänst

Att få en e-postadress i stil med namn@mariehem.net var något som erbjöds en gång i tiden i föreningen, men numera avråder vi från användning av @mariehem.net som huvudsaklig e-postadress då den är låst till en förening och ett område. Det är bättre att skaffa en generell e-postadress som man kan ha hela livet, oavsett var man flyttar eller vilken föreningen man tillhör. T.ex. från någon av de stora gratistjänsterna som Google Gmail eller Microsoft Outlook.

Om ni har skaffat en ny e-postadress och hellre vill ha en vidarebefordring från gamla adressen hos @mariehem.net till den nya så kan vi ordna det, det är redan flera stycken som valt att lösa det på detta sätt. Då kan alla fortfarande nå er på den gamla adressen.