Avbrott och byte av leverantör måndag 1 mars

Måndagen den 1 mars byter vi internetleverantör i föreningen, från f.d. Riksnet till Bahnhof, och samtidigt uppgraderar vi till nya switchar i vår nod för att kunna leverera 1000 Mbit/s till alla medlemmar.

Arbetet påbörjas på måndag morgon och det är lika bra att räkna med avbrott under hela måndagen.

För er som är beroende av internetuppkoppling för t.ex. arbete och studier hemifrån på måndag den 1 mars: se till att ha en alternativ lösning, t.ex. internetdelning från mobiltelefon eller liknande.

Omkopplingen

Samtliga hushåll i föreningen har nyligen haft besök av tekniker som installerat en ny fiberkonverter från Bahnhof. På måndag är det dags att koppla in denna. Nedan finns en PDF med tydliga instruktioner från Bahnhof om hur man går tillväga med omkopplingen om man vill utföra den själv.

Om det inte ser ut hos er som det gör i dessa instruktioner, kolla in våra alternativa instruktioner här.

Det går också bra att få hjälp med omkopplingen av tekniker från Install som finns tillgängliga i området under måndagen. Det har gått ut ett mejl från ordförande till samtliga medlemmar med information om detta.

Läs igenom mejlet för mer information om omkopplingen och svara på det enligt instruktionerna, om ni vill anmäla att ni behöver hjälp med omkopplingen.

Aktivering

När omkopplingen är klar kan du ansluta din router till nätverksuttaget på Bahnhofs konverter och genomföra aktiveringen, så snart driftssättningen är färdig.

Instruktioner för detta finns även i PDF:en ovan, men här är de i korta drag:

Börja med att ansluta nätverkssladden från din router, den som tidigare var ansluten till den gamla fiberkonvertern, till nätverksuttaget på Bahnhofs svarta box:

Därefter behöver du invänta att driftsättningen sker från Bahnhofs håll. Den bör ske under dagen, vi ska försöka meddela i vår Facebook-grupp för att få besked om när driftsättning är gjord. Annars kan du helt enkelt testa att gå vidare med nästa steg och se om det fungerar.

  1. Öppna en webbläsare på en enhet (dator/surfplatta/telefon) som är ansluten till din router så ska komma till en aktiveringssida från Bahnhof där du väljer din hemadress.
    (Om aktiveringssidan inte dyker upp automatiskt: skriv in följande adress i webbläsaren: dhcp.bahnhof.se)
  2. Vänta 15 minuter och starta sidan om din router.
  3. Klart! Nu ska du ha fungerande internet via Bahnhof.

Den gamla konvertern

Vi har inte beslutat om vi kommer att samla in de gamla konvertrarna eller om de ska kasseras som elavfall på återvinningscentral, så vi återkommer i den frågan.

TV via Serverado

För er som använder IP-tv från Serverado har styrelsen inför bytet begärt in kontaktuppgifter, då det krävs en ny box (tjänstefördelare) vid sidan av fiberkonvertern. För er som anmält detta kommer en tjänstefördelare att delas ut inför bytet och den kommer att installeras i samband med omkopplingen på måndag.

Om ni använder Serverado men inte meddelat detta till styrelsen kommer IP-tv att sluta fungera på måndag. Kontakta i så fall ordförande Mikael (kontaktuppgifter finns här) och meddela detta så får vi lösa det i efterhand, men räkna med några dagars avbrott i tv-tjänsten i så fall.

E-postadress med @mariehem.net

För er som använder e-postadresser från föreningen, dvs med @mariehem.net i slutet, har vi sedan tidigare gått ut och bett er meddela detta till Adrian (kontaktuppgifter finns här).

E-posten finns idag hos f.d. Riksnet och vi vet inte om eller när de kommer att stänga den tjänsten, men den är inte beroende av omkopplingen på måndag. Tids nog kommer vi att behöva ta över driften av e-posten själva, därför behöver vi veta vilka adresser som används aktivt idag.

När vi tar över driften kommer vi inte att kunna bevara era tidigare mottagna mejl som finns på Riksnets serverar, så det är upp till var och en att spara er gamla e-post på er dator, telefon eller liknande.

Vi ser helst att ni skaffar en ny, beständig e-postadress hos en stor etablerad gratistjänst som t.ex. Google Gmail eller Microsoft Outlook istället för att vara låsta till föreningen, men ni kommer att kunna behålla er gamla adress hos @mariehem.net om ni anmält detta. Vi kan ställa in vidarebefordring av e-posten till er nya e-postadress om ni vill.