Felsökning

Om internetanslutningen krånglar kan det bero på många olika orsaker, till exempel:

  • Fel på dator/surfplatta/mobil.
  • Fel på wifi-routern i huset.
  • Fel på fiberkonvertern (den som sitter på väggen där fibern går in i huset).
  • Fel på vårt fibernät (tänk avgrävd kabel).
  • Fel i vår nod, den anslutningspunkt med switchar dit alla medlemmar är anslutna via fiber
  • Fel på anslutningen mellan noden och internet, den så kallade ”svartfibern” som Umeå Energi levererar.
  • Fel hos internetleverantören som leder oss vidare ut på nätet.
  • Fel på nätet bortom internetleverantören.

Steg för felsökning

Det finns lite olika sätt att felsöka, bästa sättet är att börja lokalt och jobba sig utåt.

Kontrollera utrustning hemma

Om internet slutar fungera på din telefon, surfplatta eller dator, börja med att kolla om det fungerar på någon annan enhet i hemmet. Om t.ex. datorn fungerar utmärkt medan surfplattan inte får kontakt, då vet du att det inte är något fel på internetanslutningen i sig.

Omstarter kan göra underverk för enheter som mobiler, surfplattor, datorer, tv-boxar, wifi-router och fiberkonverter. Ibland behövs det inte ens startas om, det kan räcka med t.ex. att slå på och av wifi på mobilen eller datorn.

Ett annat sätt är att slå av wifi på telefonen så den tvingas använda mobilnätet istället för ditt wifi. Fungerar internet via mobilnätet men inte via wifi är det troligen något fel på vägen (i ditt hus eller i vårt nät eller hos vår internetleverantör).

Trasig fiberkonverter är en vanlig felkälla till återkommande problem, speciellt om man under en längre tid upplever att det uppstår avbrott och blir allt långsammare nät. Kontakta oss i styrelsen om du misstänker att din fiberkonverter är trasig.

Fråga grannarna

Ett av det effektivaste sätten att felsöka är att fråga en granne om deras internet fungerar. Om de också upplever problem med nätet är det troligtvis inget fel på någon utrustning i ditt hus, utan det ligger istället utanför, t.ex. i vår gemensamma nod, föreningens internetanslutning eller hus internetleverantören.

De flesta av oss har idag mobiltelefoner med datatrafik, därför kan rådet faktiskt vara att man ska använda internet för att få hjälp när internet inte fungerar, även om det låter bakvänt. Det finns en Facebook-grupp för vår föreningen som är nystartad för detta ändamål.

Det finns även en tidigare etablerad Facebook-grupp som heter Mariehemsgrannarna dit ni kan vända er för att fråga om nätet fungerar för andra i grannskapet (denna grupp är inte kopplad till föreningen).

Teknisk felsökning

För er som är tekniskt bevandrade nog att kunna använda terminalen i er dator finns det några knep för att lokalisera ett avbrott. Man kan till exempel ”pinga” utrustning i nätet för att se om den svarar. Vår gemensamma knytpunkt för nätet är vår nod och dess gateway mot nätet har IP-nummer 95.109.45.1. Får man svar när man pingar detta IP-nummer så ligger felet bortom noden och inte någonstans i ditt hus.

Såhär kan det se ut i terminalen när man kör kommandot och får svar från IP-numret:

$ ping -c4 95.109.45.1
PING 95.109.45.1 (95.109.45.1): 56 data bytes
64 bytes from 95.109.45.1: icmp_seq=0 ttl=254 time=4.317 ms
64 bytes from 95.109.45.1: icmp_seq=1 ttl=254 time=5.110 ms
64 bytes from 95.109.45.1: icmp_seq=2 ttl=254 time=4.921 ms
64 bytes from 95.109.45.1: icmp_seq=3 ttl=254 time=4.495 ms

Kontakta styrelsen

Har inget av ovanstående hjälpt går det att kontakta någon av oss i styrelsen.